Публикации в | Линкове

Facebook и Twitter са наводнени от вредоносни линкове

Публикувано на 04 декември 2013 от weblink

Лидерите при социалните мрежи и микроблогинг платформите са изправени пред сериозен проблем. Всъщност проблемът засяга най-вече крайните потребители и се състои в огромната вълна от вредоносни линкове, която залива Facebook и Twitter. Връзките обикновено водят до софтуер, съдържащ вируси или до сайтове на измамници, предаде Mobilediа, цитирайки антивирусната компания Sopho.

Според експертите по компютърна защита, нужни са мерки за подобряване на сигурността, тъй като в момента положението е излязло от контрол. Обикновените потребители нямат никакъв шанс при разпознаването на вредоносните връзки, а дори и специалистите не са застраховани от попадане в неприятни капани.

Доклад на Sopho е показал, че 40% от потребителите на социалните мрежи са ставали жертва на подобни атаки. Увеличението е в размер на шокиращите 90%, спрямо получените резултати при подобно изследване преди година и половина. Това означава, че ръководителите на социални сайтове са се провалили в опита си да защитят своите потребители от зложелатели.

Фирмата Dasient, която работи в сферата на сигурността е провела изследване сред 11 социални сайта и е установила, че при всички няма адекватна защита от линкове, които водят към съдържание, което е заразено с вируси. В девет от тях са били позволени дори линкове към вредоносни сайтове от специалния списък, поддържан в Google.

„Сайтовете, които проучихме имат работа за вършене по отношение на контрамерките срещу вредоносното съдържание.”, е заявил Нийл Дасвани, който работи за Dasient.

Facebook са защитили своите практики с аргумента, че повечето от потребителите никога не са имали проблеми от подобен характер при използването на сайта. Микроблогинг платформата Twitter е доста уязвима, тъй като при масовото използване на услуги за скъсяване на линкове е много лесно да се скрият връзките към всякакви вредни сайтове.

Автор: Калдата

Коментари