Публикации в | Линкове

Нова услуга прави линковете „вечни“

Публикувано на 03 декември 2013 от weblink

Потребителите вече имат възможност да създават „вечни“ линкове, по които всеки материал ще може да се намери дори когато неговият адрес се е променил с течение на времето. Услугата, наречена perma.cc, позволяваща да се генерират такива връзки, засега работи в режим на бета версия.

Както е посочено в описанието, публикувано на официалния сайт на услугата, всеки път, когато потребителят я използва за създаване на връзка, съдържанието, намиращо се на посочения Интернет адрес, ще се архивира и съхранява. Генерираната по този начин връзка винаги ще води до съхранявания материал.

Според създателите на проекта, това ще улесни използването на електронни цитати в научни разработки и проучвания, в които досега точността на цитираните Интернет източници често е страдала от факта, че материалът е променил мястото на разположението си в мрежата.

Според статистическите данни, събрани от SSRN (Social Science Network Research), около 70 процента от всички електронни препратки, използвани в научни публикации в периода от 1999 г. до 2011 г., в момента не са активни. В друго проучване, публикувано през октомври в образователното приложение на вестник The Times, 98,3 процента от всички уеб страници променят адреса си или изцяло биват премахнати в рамките на шест месеца.

Автор: Калдата

Коментари